Rotaciona svjetla i svjetloodbojni prsluci za vozače traktora i zaprega

El. posta Stampa PDF

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) će u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza RS i Ministarstvom unutrašnjih poslova RS (MUP RS) od 18. do 24. aprila 2011. godine putem auto-moto društava (AMD) sprovesti obrazovno-preventivnu akciju "Vozači traktora i zaprega, učestvujte bezbjedno u saobraćaju", koja ima za cilj smanjenje broja saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju vozači traktori i vozači zaprege.

Akcija se sprovodi sa ciljem da se lica koje upravljaju ili se prevoze traktorom, kao i lica koja upravljaju zaprežnim vozilima upoznaju sa problemima koji se javljaju njihovim učešćem u saobraćaju, kao i o važnosti poštivanja saobraćajnih pravila i propisa.

Vozači traktora i zaprežnih vozila naročitu opasnost predstavljaju na javnim putevima na kojima se odvija intezivniji saobraćaj, u sezoni poljoprivrednih radova. Čest uzrok saobraćajnih nezgoda kod vozača traktora jeste vožnja pod uticajem alkohola, umora i tehničke neispravnosti traktora, a posljedice takve vožnje su nepropisno preticanje, neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaza i dr.

Na osnovu statističkih podataka u 2010. godini je u saobraćajnim nezgodama na putevima RS učestovalo 115 poljoprivrednih mašina. U tim nezgodama nastradalo je 14 vozača traktora, od kojih je 7 smrtno, 4 zadobilo teške tjelesne povrede, a 3 lakše povrijeđeno.

Vozači traktora i vozači zaprežnih vozila su učesnici u saobraćaju kojima je potrebno posvetiti veću pažnju u cilju povećanja nivoa bezbjednosti u saobraćaju. Za potrebe realizacije ove aktivnosti AMS RS je u saradnji sa MUP-om RS izradio brošure namjenjene vozačima traktora i vozačima zaprežnih vozila koje je potrebno podijeliti ovima kategorijama učesnika u saobraćaju.

U Zakonu o izmjenama dopunama ZOBS BiH (Sl. Glasnik BiH br. 48 od 14. 06. 2010. godine) navedeno je da na traktoru za vrijeme vožnje po javnom putu mora biti upaljeno žuto rotaciono svjetlo. Takođe, u istom zakonu navedeno je da vozač zaprežnog vozila mora, dok vozi ili vodi zapregu, u periodu od prvog sumraka do potpunog svanuća, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti, nositi i svjetloodbojni prsluk. Kako bi vozači zaprege bili što uočljiviji od strane drugih učesnika u saobraćaju AMS RS obezbjedio je i određen broj svjetloodbojnih prsluka koji su namjenjeni ovim vozačima.

 

Prodaja i servis akumulatora

Preduzeće Autounion je zastupnik firmi: AKOM, Varta, Duracell, Topla, Energizer, Vesna i Dynamic. U našem centru možete izvršiti ispitivanje ispravnosti, izdavanje sertifikata ispravnosti i zamjenu akumulatora u garantnom roku.

Besplatna montaža i balansiranje

U vulkanizerskoj radnji koja se nalazi u sklopu Autounion centra nudimo Vam  besplatnu montažu i balansiranje za sve gume kupljene u našoj prodavnici.

Reglaža prednjeg trapa

U servisnom centru Autounion u ponudi je nova usluga reglaže prednjeg trapa za sve vrste automobila. Reglaža se vrši sa najmodernijim uređajem Geoliner 550 Prism.