Zimska oprema od 15. aprila nije obavezna na vozilima u RS i BiH

El. posta Stampa PDF

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) podsjeća sve vozače da od sutra (15. april) prestaje da važi zakonska obaveza da sva motorna vozila u Republici Srpskoj (RS) i BiH moraju imati odgovarajuću zimsku opremu, ali da, zbog niskih temperatura i snijega na pojedinim putnim pravcima u RS i BiH, zadrže zimsku opremu još neko vrijeme.

Pod zimskom opremom za putnička motorna i ostala motorna vozila, čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3,5 tona i nemaju više od osam sjedišta, smatraju se zimski pneumatici na sva četiri točka, koji su na svom boku obilježeni oznakama MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine sa tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje četiri milimetra ili gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimalno četiri milimetra i u priboru odgovaraći lanci koji se postavljaju na pogonske točkove u slučaju zimskih uslova.

Dolaskom toplijeg i ljepšeg vremena neophodno je pripremiti vozilo za bezbrižna putovanja, pa AMS RS poziva vozače da izvrše temeljnu reviziju cijelog vozila, a posebnu pažnju da obrate na gume, vješanja i kočnice.

Bez obzira na preporuke da pojedina motorna ulja mogu biti u pogonskom agregatu 20.000 kilometara pa i više, praksa je pokazala da je bolje koristiti kraći interval. Češćim izmjenama smanjuje se trošenje i povećava čistoća unutrašnjosti motora.

Bezbjednost vožnje bitno zavisi od kvaliteta vješanja i zbog toga treba detaljno provjeriti sve njegove dijelove. Posebno treba obratiti pažnju na spone i krajnice. Ako imaju "lufta" treba ih zamijeniti. Ispravnost amortizera može se utvrditi vizuelno i funkcionalno. Tragovi ulja ukazuju da amortizer treba da se promijeni. Ispravnost geometrije vozila, odnosno uzdužnog i poprečnog ugla točkova, veoma je važna za dobre vozne karakteristike vozila, te trajnost guma, krajnica i ležajeva točkova. Preporučljivo je podešavanje geometrije točkova, koja se radi na optičkom uređaju.

Prije polaska na duži put obavezno treba prekontrolisati ispravnost guma. Vizuelnim pregledom može se utvrditi da li su šare na pneumaticima zadovoljavajuće, a što je još važnije, da li na gumama postoje bilo kakva ispupčenja. Prije puta treba provjeriti i pritisak u gumama.

Treba detaljno pregledati i sistem za kočenje. Ako su uočeni bilo kakvi tragovi masnoće ili curenja ulja za kočnice, obavezno zamijeniti kočione gumice. Detaljno treba pregledati i po potrebi zamijeniti disk pločice i kočione papuče bubanj-kočnica.

 

 

Prodaja i servis akumulatora

Preduzeće Autounion je zastupnik firmi: AKOM, Varta, Duracell, Topla, Energizer, Vesna i Dynamic. U našem centru možete izvršiti ispitivanje ispravnosti, izdavanje sertifikata ispravnosti i zamjenu akumulatora u garantnom roku.

Besplatna montaža i balansiranje

U vulkanizerskoj radnji koja se nalazi u sklopu Autounion centra nudimo Vam  besplatnu montažu i balansiranje za sve gume kupljene u našoj prodavnici.

Reglaža prednjeg trapa

U servisnom centru Autounion u ponudi je nova usluga reglaže prednjeg trapa za sve vrste automobila. Reglaža se vrši sa najmodernijim uređajem Geoliner 550 Prism.